NL EN
Demo aanvragen
Schaduwkosten

Voorsprong nemen door inzicht in schaduwkosten

Versterk uw concurrentiepositie door het meten van schaduwkosten
Schaduwkosten

Schaduwkosten,’True Costs’, of Milieukosten

De schaduwkosten, ook wel ‘true costs’ of milieukosten genoemd, zijn de kosten van de vervuiling die samenhangen met de productie, het gebruik, en het verwerken van producten. Deze schaduwkosten laten zien welk product duurzamer is. De schaduwkosten worden betaald door de maatschappij en niet door de bedrijf dat de vervuiling veroorzaakt. Daar komt verandering in! “De vervuiler zal moeten gaan betalen”, klinkt het steeds vaker in politieke kringen.

Groene bedrijfsvoering verzilveren

De schaduwkosten worden steeds zichtbaarder. Niet alleen door inspanningen van bedrijven als “TrueCost”, maar ook door productiebedrijven die steeds vaker hun groene bedrijfsvoering willen verzilveren door lagere schaduwkosten te communiceren. Worden de schaduwkosten eenmaal meegerekend dan zullen zij hun producten met hogere marges dan de concurrentie kunnen aanbieden.

Groene bedrijfsvoering verzilveren
 • Met EcoChain kunnen we gedegen en zeer efficient de milieuprestaties van al onze producten meten
  "Met EcoChain kunnen we gedegen en zeer efficient de milieuprestaties van al onze producten meten" Gé Moonen, CEO Moonen Packaging
 • Met EcoChain blijven we koploper in duurzaamheid
  "Met EcoChain blijven we koploper in duurzaamheid" Rudi Daelmans, Sustainability Director Desso
 • EcoChain geeft ons waardevolle inzichten waarmee we ecologische prestaties van onze processen en producten verbeteren. Daardoor blijven we een koploper in duurzaamheid.
  "EcoChain geeft ons waardevolle inzichten waarmee we ecologische prestaties van onze processen en producten verbeteren. Daardoor blijven we een koploper in duurzaamheid." Rob Karsmakers, Site Manager Philips Drachten
 • Binnen Dunlop werken zowel Productie, Inkoop als Marketing en Sales met de EcoChain uitkomsten.
  "Binnen Dunlop werken zowel Productie, Inkoop als Marketing en Sales met de EcoChain uitkomsten." Jan Bongers, Marketing Directeur Dunlop Footwear
Retailketens en schaduwkosten

Retailketens en schaduwkosten

Er zijn al retailketens en bedrijven die de schaduwkosten zichtbaar maken of daar projecten voor zijn opgestart. Een mooi voorbeeld is Ekoplaza, die dit jaar de “echte prijs” van een product, dus inclusief de milieukosten, is gaan publiceren. We staan nog maar aan het begin van een wereldwijde, wezenlijke trend.

Schaduwkosten standaard in EcoChain software

In de milieumanagement software van EcoChain is de berekening van de schaduwkosten reeds inbegrepen. Daarmee is een bedrijf meteen klaar voor de nabije toekomst.

Join the worldwide movement, Join the eco chain!

Reviews