NL EN
Demo aanvragen Gratis versie aanvragen
Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

Wees voorbereid op een verder aangescherpte MPG
Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

MPG verplicht met grenswaarde €1/m2 bvo

De Milieuprestatiegebouw berekening wordt per 1 januari 2018 gehandhaafd met een grenswaarde van €1 (MKI) per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) per jaar. De verwachting is dat de grenswaarde voor MPG de komende jaren steeds strenger wordt. Wat betekent dat voor aannemers en producenten van bouwmaterialen? Aannemers krijgen immers alleen een omgevingsvergunning voor een nieuwe woning of kantoorgebouw als de MPG berekening is gemaakt en het resultaat onder deze MKI-grenswaarde ligt.

MPG berekening

Opdrachtgevers merken dat duurzame gebouwen beter verhuurd worden, dus die zullen niet kiezen om net binnen de grenswaardes te blijven. De architecten die de projecten gaan ontwerpen zullen dus veel actiever zoeken naar bouwmaterialen die hen helpen om beter dan de grenswaardes te scoren. De milieuprestatie van materialen vindt de architect in de verschillende MPG tools (GPR Gebouwen, Green Calc etc ). Deze tools halen allemaal hun milieuscores voor materialen uit de Nationale Milieudatabase. Natuurlijk blijven de kosten van materialen belangrijk, maar de milieuprestaties uitgedrukt in MKI waarden gaan steeds zwaarder wegen. Als de architect bijvoorbeeld uit 10 soorten cement kan kiezen dan zal naast de kosten steeds vaker de milieuprestatie de doorslag geven.

MPG berekening
MPG en bouwmaterialen

MPG en bouwmaterialen

Een producent van bouwmaterialen heeft er dus alle baat bij om architecten te helpen de MPG eis te halen. Je doet dat door bouwmaterialen zo duurzaam en kosteneffectief mogelijk te produceren en de milieuprestatie per product in de Nationale Milieudata te laten opnemen. Een architect kan dan beter kiezen en zo het meest duurzame pand ontwerpen. Publiceer je niet in de nationale milieudatabase, dan is de kans groter dat de architecten zullen kiezen voor bouwmaterialen waarvan de gegevens wel in de Nationale Milieu Database staan. Of als er alleen een branchegemiddelde bekend is dan zal de aannemer kiezen voor de goedkoopste optie.

EcoChain en MPG

Om de milieu-impact van materialen te publiceren in de nationale milieudatabase, moet er eerst een LCA-berekening gemaakt worden. Bedrijven kunnen kiezen om een eenmalig rapport te laten maken van een veel verkocht product. Echter een bedrijf is continue in beweging en ook product innovatie staat niet stil. Duurzame koplopers hebben daarom behoefte om niet eenmalig maar continu de milieu-impact van producten te kunnen inzien. Want wat gemeten kan ook gemanaged worden. Dus steeds meer bedrijven kiezen ervoor om niet meer kosten te maken voor een statisch rapport, maar investeren in een systeem waarmee continu de milieu-impact berekend kan worden. Met de software van EcoChain kan je simpel en snel de milieuprestaties van alle producten in je gehele productfolio doorrekenen.

EcoChain en MPG

Duurzaam bouwen en goedkeuring

Omdat de berekeningen in EcoChain voldoen aan de Europese EN15804 normering, zijn deze berekeningen ook goedgekeurd voor opname in de nationale milieudatabase. Ook de verificatie van vele producten is geen probleem. Vele bedrijven publiceerden al in de nationale milieudatabase met gebruik van de EcoChain software.

EcoChain geeft een bedrijf meteen inzicht hoe de bouwmaterialen duurzamer en dus met minder kosten gemaakt kunnen worden. Een bouwmateriaalproducent helpt zo haar klanten om compliant te zijn en verhoogt tegelijk de marges. Zo bereidt een bedrijf zich succesvol voor op nog strengere MPG grenswaardes.

Duurzaam bouwen en goedkeuring

Join the worldwide movement, Join the eco chain!

Klanten