NL EN
Demo aanvragen Gratis versie aanvragen
Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

Wees voorbereid op een verder aangescherpte MPG
Milieuprestatieberekening Gebouw (MPG)

MPG verplicht met grenswaarde €1/m2 bvo

De Milieuprestatieberekening Gebouw wordt per 1 januari 2018 gehandhaafd met een grenswaarde van €1 (MKI) per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) per jaar. De verwachting is dat de grenswaarde voor MPG de komende jaren steeds strenger wordt. Wat betekent dat voor aannemers en producenten van bouwmaterialen? Aannemers krijgen immers alleen een bouwvergunning voor een nieuwe woning of kantoorgebouw als de MPG berekening is gemaakt en het resultaat onder deze grenswaarde ligt.

MPG berekening

Aannemers zoeken dus veel actiever naar bouwmaterialen die hen helpen die grenswaarde te halen. Kosten blijven belangrijk maar de milieuprestatie van materialen gaat steeds zwaarder wegen. Een aannemer wil immers zo kosteneffectief mogelijk bouwen, maar ook onder de MPG eis blijven. De milieuprestatie van materialen vindt het bouwbedrijf in de Nationale Milieudatabase. Als het bouwbedrijf bijvoorbeeld uit 10 soorten cement uit deze database kan kiezen dan zal naast de kosten steeds vaker de milieuprestatie de doorslag geven.

MPG berekening
MPG en bouwmaterialen

MPG en bouwmaterialen

Een producent van bouwmaterialen heeft er alle baat bij om aannemers te helpen de MPG eis te halen. Je doet dat door bouwmaterialen zo duurzaam en kosteneffectief mogelijk te produceren en de milieuprestatie per product in de Nationale Milieudata te laten opnemen. Een bouwbedrijf kan dan beter kiezen en zo de MPG grenswaarde halen. Doe je dat niet dan is de kans groter dat de aannemers zullen kiezen voor bouwmaterialen waarvan de gegevens wel in de Nationale Milieu Database staan.

EcoChain en MPG

Met de software van EcoChain kan je simpel en snel de milieuprestaties van je gehele productfolio doorrekenen. Deze berekeningen zijn goedgekeurd voor opname in de Nationale Milieu Database. Met EcoChain heeft een bedrijf meteen inzicht hoe de bouwmaterialen duurzamer en dus met minder kosten gemaakt kunnen worden. In EcoChain kan je ook een virtueel kantoor maken waarin je meteen kunt zien wat de invloed van je producten is op de milieuprestatie van het gebouw en daarmee MPG. Een bouwmateriaalproducent helpt zo haar klanten om compliant te zijn en verhoogt tegelijk de marges. Zo bereidt een bedrijf zich succesvol voor op de nog strengere MPG grenswaardes die er zeker zullen aankomen.

Join the worldwide movement, Join the eco chain!

Klanten